Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Wie ben ik?

Claudia Tigchelaar (1980)

Het tekenen en later ook het schilderen zit als een rode draad in mijn leven. Opgroeiend op een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder maakte ik werken van onderwerpen die indruk op me hadden gemaakt. Dit kon variëren van indrukken uit de film The Lion King tot van het museum Overloon.  

Tijdens mijn studie geneeskunde aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam kwam het tekenen, observeren en visueel denken goed van pas bij meerdere vakken en bij  het ontwerpen van de voorkant van mijn scriptie. Na Rotterdam rondde ik mijn specialisatie als Maag-Darm-Leverarts in Nieuwegein en Utrecht af. Waarna ik als MDL-arts ben gaan werken in het Deventer Ziekenhuis. Vormgeving en tekenen werden een belangrijke ondersteuning bij de uitleg in de spreekkamer en bij de vele onderwijsmomenten. 

Vanaf 2018 ben ik weer serieuzer kennis gaan maken met de verschillende materialen en technieken. Ik ging houden van het proces om een werk vanuit ruwe schetsen uiteindelijk tot leven te zien komen. In 2020 leerde ik digitale technieken erbij en ontdekte ik steeds meer mogelijkheden via (online) cursussen, workshops, andere illustratoren en de inspirerende docenten van Schoolism.com.  Ik merkte dat het veel raakvlakken had met het artsenvak waar het ook om communicatie gaat, verduidelijking, problemen oplossen, (technische) kennis en andere perspectieven zien.

In het najaar 2022 ben ik gestopt als praktiserend MDL-arts en zette ik ClaudiaStreken op. Ik mocht een muurschildering maken voor het Landbouwminiaturen museum bij museum Averlo-Frieswijk-Schalkhaar. In opdracht illustreerde ik een medisch overzichtsartikel voor de MDL-afdeling UMCU. Samen met Willeke Groeneweg exposeerde ik met werken in Gemeenschapscentrum De Kuip en later op de Brink in Deventer bij Kunst aan Z. Verder heb ik visitekaartjes, folders en deuren interessanter mogen maken.

Momenteel ben ik ook docent geneeskunde bij Hoge School Saxion.

Wat doe ik?

Realistisch en herkenbaar werk

Verbeeldingen zijn krachtig. Naast dat ze de wereld mooier kunnen maken, kunnen ze een onderwerp of tekst verduidelijken. Verbeeldingen kunnen bij verschillende mensen verschillende emoties oproepen. Ze kunnen zelfstandig een verhaal vertellen. 

Als illustrator heb ik de unieke combinatie van mijn ervaring als (MDL) arts en het vermogen (medisch) wetenschappelijke onderwerpen snel te begrijpen en te vertalen naar een duidelijk beeld voor verschillende doelgroepen. Hier ligt dan ook een speerpunt van mij. Maar de mens in het algemeen, portretten, dieren, verhalen, wetenschappelijke en historische onderwerpen vind ik leuk te verbeelden.

Ik werk met verschillende traditionele technieken. Je kan hierbij denken aan: grafiet, houtskool, zacht pastel, inkt, aquarelverf, acrylverf, olieverf of een mix hiervan. Daarnaast werk ik digitaal. Mijn werk is realistisch. Ik maak werken op maat wanneer het om opdrachten gaat. Kwaliteit en goede communicatie vind ik hierbij belangrijk.

Verder maak ik werken vanuit mijn eigen inspiratie, op de website kan je die bekijken waarbij je ook wat meer achtergrond kan lezen over wat mij inspireerde en welke techniek ik heb gebruikt.

Neem gerust contact met mij op. Ook kan ik dan aangeven of een werk te koop is en in welke vorm. Sommige tekeningen zijn bijvoorbeeld alleen in print verkrijgbaar omdat ze in mijn schetsboek zijn gemaakt.

 

 

 

Bekijk hier mijn werk

Hoe werk ik in opdracht?

Samen vormgeven

Een illustratie heeft een ander werkproces dan het maken van bijvoorbeeld een portret. Daarom maak ik graag vrijblijvend kennis met je om de mogelijkheden en het werkproces te bespreken.

Neem vrijblijvend contact op

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge